piątek, 19 października 2018

TRANSLACJE: PRZEPIS KULINARNY / A RECIPE

PRZEPIS KULINARNY 

Sos jeżynowy z pięcioma przyprawami 

Przygotowanie: 10 minut | Obróbka: 5 minut 55 sekund | Rezultat: 950ml

Składniki:
90 ml jabłkowego octu winnego
630g jeżyn, świeżych lub mrożonych, rozmrożone
3/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy pięć smaków w proszku
8 całych ziaren czarnego pieprzu
75 g cukru kryształu
180 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Umieścić ocet, jeżyny, cynamon, pięć przypraw, ziarenka pieprzu i cukier w pojemniku miksującym w podanej kolejności i dobrze zamocować pokrywę.
2. Wybrać Prędkość 1 (lub Program 1 - Gorące).
3. Uruchomić urządzenie i powoli zwiększać prędkość aż do osiągnięcia największej prędkości.
4. Miksować przez 5 minut 35 sekund (lub dotąd, aż zaprogramowany cykl zostanie zakończony).
5. Wybrać Prędkość 1 i zdjąć zatyczkę pokrywy.
6. Włączyć urządzenie i powoli wlewać oliwę przez otwór w zatyczce pokrywy.
7. Założyć znowu zatyczkę pokrywy i powoli zwiększać prędkość aż do Prędkości 10. Miksować dodatkowo przez 20 sekund.

Informacje żywieniowe:
Porcja 60 ml zawiera: 130 kalorii, 11 g tłuszczów, 1,5 g tłuszczów nasyconych, 0 mg cholesterolu, 0 mg sodu, 10 g węglowodanów, 2 g błonnika pokarmowego, 7 g cukrów, 1 g białka.
A RECIPE

Blackberry Five-Spice Sauce

Preparation: 10 minutes | Processing: 5 minutes 55 seconds | Yield: 950 ml

Ingredients:
90 ml of wine vinegar
630 g of blackberries, fresh or frozen, thawed
3/4 teaspoon of ground cinnamon
1 1/2 teaspoons of Chinese five-spice powder
8 whole black peppercorns
75 g of granulated sugar
180 ml of olive oil

Preparation:
1. Place vinegar, blackberries, cinnamon, five-spice powder, peppercorns and sugar into a blending container in the order listed and firmly secure a lid.
2. Select Speed 1 (or Programme 1 - Hot).
3. Start the machine and slowly increase speed to achieve the highest speed.
4. Blend for 5 minutes 35 seconds (or until the programmed cycle is completed).
5. Select Speed 1 and remove the lid plug.
6. Start the machine and slowly drizzle the oil through the lid plug opening.
7. Replace the lid plug and slowly increase speed to Speed 10. Blend for additional 20 seconds.

Nutritional information:
60 ml serving contains: calories 130, total fat 11 g, saturated fat 1.5 g, cholesterol 0 mg, sodium 0 mg, total carbohydrate 10 g, dietary fibre 2 g, sugars 7 g, protein 1 g.

(Tłum. A. Trela, 2018)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz